Video en film maken voor beginners

Video en film maken voor beginners

Of je nu 16 jaar oud bent en net van school of dat je halverwege je carrière zit en er helemaal klaar mee bent om dat getetter van je collega’s aan te horen; het is nooit te vroeg of laat om te beginnen met het maken van professionele video’s. Toen ik 8 jaar oud was liep ik over straat met een omgekeerd tennisracket dat fungeerde als filmcamera. Het racket ligt op mijn schouder en het handvat is de cameralens. Van achter auto’s ‘film’ ik mensen in Candit Camera stijl. Een van mijn vrienden heeft zo’n ramenboener op een lange stok. Die fungeert als de microfoonhengel of ook wel ‘overhead mic’ of ‘boom’ genoemd.

Hoe dan ook, soms weet je al van jongs af aan dat je iets met video wil doen. Soms krijg je de ingeving als je (ruim) volwassen bent. Maar wat zijn de eerste stappen als je wil beginnen met video’s maken?

Een doel stellen

Voordat je de camera oppakt is het goed om te weten wat je zou willen doen en maken, een doel kiezen. De reden dat ik je aanraad dit doel te kiezen, is omdat het leerproces verschilt per video branche. Wil je een bedrijf starten als ZZP’er of gewoon beter worden in het maken van films? Wil je een eigen bedrijf starten in internet en t.v. commercials of liever een bruiloft videograaf worden?

Tegenwoordig is het niet gek om als ZZP freelance filmmaker te werken. In de film en de T.V.-wereld wordt er zelfs voornamelijk met ZZP’ers gewerkt. Om je opweg te helpen heb ik een lijstje gemaakt van een aantal verschillende takken binnen de filmwereld:

Cameraman Cinema

Hierbij zal je je voornamelijk richten op het filmen van verhalen met een script. Hierbij werk je nauw samen met de (beeld)regisseur en acteurs. Je kan hierbij zowel films als (t.v.) commercials draaien. Om Cameraman Cinema te worden is het handig, bijna noodzakelijk, om een opleiding te volgen. Dit kan op een film- of kunstacademie, maar natuurlijk kom je door veel oefenen en de juiste contacten hebben ook al een heel eind.

Camjo

Camjo staat voor CAMera JOurnalist. De Camjo heeft een grote verantwoordelijkheid omdat je zowel de camera, geluid, het redactie en interview gedeelte op je neemt. Soms doe je zelfs de montage erbij!
Toen ik als Camjo werkte had ik de camera op mijn schouder en de microfoon in mijn andere hand. Voor een internet t.v. zender ging ik het land in om korte reportages te maken. Daarbij verzorgde ik de onderwerpen, interviewvragen, het camerawerk en de montage. En ook nog is voor een magere €250 per opdracht!

Het werk van een camjo kan zeer uiteenlopen, maar het komt er altijd op neer dat je een hoop verantwoordelijkheid draagt en goed moet kunnen organiseren.

Cameraman commercieel

Om dit artikel beknopt te houden beschrijf ik hier een aantal verschillende camera beroepen binnen de commerciële wereld. Veel ZZP’ers werken voor de online branche. Hierbij moet je denken aan bedrijfsfilms, internet commercials, reis-, product-, documentaire en evenement video’s.

Tijdens het maken van bedrijfsvideo’s zal je te maken hebben met langere, vaak saaie, interviews en het maken van ‘beauty shots’ van het grijze kantoor. Tenzij je een video voor een hippe tent maakt natuurlijk!

Internet commercials gaan nauw samen met productvideo’s. Denk hierbij aan een snoepmerk, hondenvoer, een handige gadget of een uitvinding van een bedrijf. Het voordeel van deze branche, is dat er het meeste werk in te vinden is en het aanbod blijft alleen maar groeien.

Apparatuur kiezen

Heb je gekozen wat voor cameraman je later ‘als je groot bent’ wil worden? Goed! Dan kunnen we nu met het leukste gedeelte verder gaan; de apparatuur.

Heb je niet veel te spenderen? Gebruik dan gewoon je telefoon.
Niet om opdrachten mee te schieten, maar om te oefenen. Oefen je pan’s, tilts, close-ups en voorgrondjes. Leer eerst goed te kadreren en goede shots te maken en investeer dan in de juiste apparatuur. Mocht je telefoon niet goed genoeg zijn en je wil een goedkope kleine camera, kijk dan is naar deze digitale camera’s lijst of er iets leuks voor je tussen zit.

Mocht je iets ruimer in je geld zitten, kies dan voor een (D)SLR. Dat is een Spiegelrelfex camera die bijna altijd (redelijk) goed kunnen filmen. Heb je al een camera? Top! Pak je statief, ga de straat op en begin met oefenen.

Wanneer je zeker weet wat je wil met filmen en daar ook in wil investeren, dan kan je een echt goede (SLR) camera kopen. Denk hierbij aan een Blackmagic Pocket 4K, Sony A7s III, Panasonic Lumix GH5s of iets nieuwers. Deze camera’s vind je onder andere in deze lijst van. Daarbij raad ik wel aan een paar goede lenzen te kopen, want video’s schieten in hoge kwaliteit is zonde als er een goedkope kit-lens op zit.

Wil je meer weten over wat voor (foto)camera bij jou past? Lees dan het artikel over fotocamera soorten en fotografie onderwerpen op CameraDeals.be

Ben je er dan? Nee.
Zowel een schouder als een normaal driepoot statief zijn attributen die je zeker moet hebben. Ga je meer reality-tv werk doen zoals journalistiek, camjo of bruiloften? Zorg ervoor dat je een cameralamp en een hand of dasspeld microfoon hebt. Een dasspeld microfoon of ‘zendertje’ is een microfoontje dat je aan bijvoorbeeld de kraag van je T-shirt hangt om het geluid van die persoon te kunnen opnemen.

Gimbals en sliders

Je hebt het vast voorbij zien komen. Mooie strakke vliegshots over stranden en pleinen. Of juist een heel langzaam slide shot langs een boom met een weiland in de achtergrond. Gimbal stabilisatie en sliders zijn producten die je helpen deze effecten te maken.

Wat is stabilisatie (gimbal) en wanneer gebruik je deze?

Op de markt vind je verschillende soorten stabilisatie en daar zijn ‘steadycams’ en ‘gimbals’ de meest bekende van. Een steadycam werkt met contragewichten en is niet afhankelijk van motors of elektriciteit. De camera staat bovenop en daaronder hangen gewichten om de camera in balans te houden. Bij lichtere camera’s, tot 3,5 kilo, draag je meestal je de steadycam in je hand. Als je een zware camera bediend, dan zie je men nog wel eens rondlopen met van die grote vesten en een arm ertussen met springveren erin. Dit vest zorgt ervoor dat je het gewicht met je lichaam draagt en niet met een arm.

De gimbal daarentegen werk met kleine motortjes en die zorgt ervoor dat de camera helemaal gestabiliseerd wordt. Wat het voordeel daarvan is? Het scheelt tijdens het draaien een hoop werk en gedoe en je weet dat je altijd een ‘steady’ beeld hebt. Voor beide producten geld dat je ze eerst moet stabiliseren voordat ze goed werken.

Camera sliders

Een close-up van een product waar de camera omheen draait, de camera die langzaam naar achter glijdt en er steeds meer in beeld komt. Dat wordt op sliders gemaakt. Tot 2012 waren sliders erg kostbaar en onhandig om mee te nemen. Tegenwoordig heb je betaalbare sliders die ook nog een compact zijn.
Een slider is een meerwaarde als je hem gebruikt met de 2e camerahoek in een interview, productopnames of beelden in de stad of natuur waar je item in de voorgrond ziet en tijdens het sliden de focus verlegt naar de achtergrond. Onthoud dat het maken van slide shots het beste werkt met iets in de voorgrond als je een wijder shot maakt.

Huren of investeren in film apparatuur?

Een investering doen in een camera betekent dat je behoorlijk wat geld moet trekken.
Het is daarom goed te begrijpen dat je de camera’s eerst wil proberen. Welke lenzen gaan goed met welke camera? Begin ik met een klein model of koop ik toch maar in een keer die Sony FS5?

Als je nog twijfelt, dan raad ik je twee dingen aan. Kijk Youtube reviews van de producten die je op het oog hebt en huur ze daarna. Ja, dat kost ook geld, maar lang niet zo veel als een verkeerde aankoop doen.

Bedrijven als Het Raam, Budgetcam en Camelot verhuren camera-apparatuur. Waar Het Raam en Camelot zijn bedoeld voor grote apparatuur, is Budgetcam een goede optie om kleine camera’s te huren. Voorwaarde om hier te kunnen huren is dat je geregistreerd ZPP’er bent.

Goede online videocamera apparatuur en accessoires winkels

Kamera-Express

De afgelopen 10 jaar heb ik heel wat online camerawinkels bezocht en enorm veel geld uitgegeven aan camera apparatuur en accessoires. Mijn eerste camera en statief kocht ik bij Kamera-Express in Rotterdam. Hun assortiment is uitgebreid. Zeker als het om meer professionele apparatuur gaat. Voor de apparatuur die groter is ga ik nog altijd langs bij Kamera-Express. Ik vind het rustgevend als ik de spullen eerst kan zien en proberen.

Camera.nu

Uiteraard moet je altijd verschillende websites bezoeken en spul vergelijken. Ik merk dat Camera.nu altijd zeer scherpe prijzen hanteert. Dit komt doordat zij alleen online te vinden zijn. Dat scheelt weer in personeelskosten!

Bax-Shop

Bax-Shop is een wat meer all-round muziek winkel dan de eerder genoemde winkels en minder op film en fotografie gericht. Dit is mijn go-to winkel als het gaat om kleine elektronische dingen als professionele Video kabels, jacks en software. Bij bax-shop kan je zelfs muziekinstrumenten vinden!

Oefenen en leren, leren en oefenen

Gefeliciteerd. Als je bij dit onderdeel bent, dan betekend dat je een camera hebt en klaar bent om te gaan filmen. Zoals ik eerde aanhaalde; oefen zo veel mogelijk. Kijk Youtube tutorials over hoe je beter kan worden en ga naar buiten om te proberen. Neem je het heel serieus? Volg een opleiding of een cursus. Binnenkort weer een familiefeest? Film het en maak er een mooie video van!

Maar wat doe je als je dit stadium al voorbij bent en professioneel verder wil komen? Op dat moment is het handig om je (online) portfolio te gaan opzetten en uitbouwen. Zorg dat je online goed vindbaar bent en dat je een constante stroom aan nieuw materiaal hebt.

Heb je materiaal en video’s te kort? Bied jezelf gratis aan bij naasten, vrienden en familie. Wellicht zoeken zij nog een simpele video of misschien is je zwager wel de organisator van een festival in de zomer.

Het belangrijkste is dat je blijft oefenen en vernieuwen. Zorg er ook voor dat je verschillend soort werk doet. Ook het werk dat je eigenlijk niet zo aanspreekt.

Hebben jullie nog tips of vragen? Laat het dan hieronder weten!

Bekijk deze tablet

Tags:
, ,
2 Reactie's
 • Richard
  Geplaatst op 22:44h, 30 mei Beantwoorden

  Zeer informatief! Het heeft mij zeker wat nieuwe inzichten gegeven. Dank je we;!

  • Yoreh
   Geplaatst op 19:02h, 04 juni Beantwoorden

   Je bent zeer welkom Richard!

Geef een reactie

Share via
Copy link
Powered by Social Snap