Een video productie bedrijf beginnen

Een video productie bedrijf beginnen

Terwijl ik al wat gratis opdrachten heb gedaan raad mijn klasgenoot mij aan om ZZP’er te worden. Nu hoef ik er namelijk toch nog niet van te leven. Nog altijd ben ik heel blij dat ik dat advies kreeg en heb gevolgd. Het is 2010, twintig jaar oud en ik ben een ZZP’er, het voelde goed. Maar hoe begin je als je een videobedrijf opzet?

Naam van je filmbedrijf

Daar zit je dan als broekie bij de KVK. “Wat denkt u dat uw jaaromzet zal zijn?” vraagt de KVK-medewerker. Ik denk na. “Weet ik niet. €6000?”. Dat klonk toen als heel wat geld. “Prima”, zegt de KVK-medewerker. “En een naam? Wat wordt de naam?” Daar had ik al over nagedacht. Als kind zijnde werd ik door mijn favoriete bands geïnspireerd om mijn eigen kledinglijn te starten. Het moest iets simpels zijn, net zoals de merken van mijn bands. Ik bedacht mijn kleding ‘Register’ te noemen. Maar ja, die naam wilde ik niet voor mijn filmbedrijf gebruiken. Dus ik voegde er een ‘Y’ aan toe. De Y van Yoreh, mijn naam, en in het Engels ook ‘why’. “Ah. IJ-Register. Leuk.” Zegt de KVK-vrouw. Nee! Why-Register. Van ‘waarom’ registeren? Registreren van vastleggen. Snappie? Goed idee toch?Nou, nee. Als je een naam kiest voor je bedrijf zorg dan dat je niet dezelfde fout maakt als ik.

Kies of een naam die, voor een reden, echt helemaal nergens op slaat of een naam die meteen duidelijk maakt wat je doet. Voor mij ook de reden om ‘Muziek & Video productie’ toe te voegen. De naam hoeft niet per se heel pakkend te zijn, maar wel makkelijk. Probeer te voorkomen dat mensen de naam op allerlei verschillende manieren kunnen uitspreken, zoals wel gebeurd bij mijn bedrijfsnaam.

Werk je alleen in Nederland? Hou het dan op iets dat op z’n ‘Nederlands’ kan worden uitgesproken. Ga je internationaal? Dan kan een Engelstalige naam geen kwaad. Het mooiste zou zijn als de naam in elke taal duidelijk is qua schrijven en uitspreken.

Branche binnen de filmwereld

Bedenk welke branche je gaat bedienen. Als beginnend filmer kan dat moeilijk zijn en daarom is mijn tip ook om zo veel mogelijk verschillend werk te doen. Er is een grote kans dat je aan het begin van je nieuwe carrière niet eens veel keus zal hebben in het soort werk dat je doet. Je pakt wat je pakken kan.

Maar, op een gegeven moment moet je gaan kiezen welke richting je opgaat en je daarin specialiseren. Op de lange termijn is er is niets zo slecht voor je bedrijf dan als een kip zonder compleet verschillende klussen aan te nemen. Natuurlijk is dat aan het begin erg aantrekkelijk als dat je veel werk verschaft, maar probeer in het oog te houden wat je gaat doen en bouw daar je netwerk in op.

Ga je voor bruiloften, bedrijfsvideo’s, high-end hotelfims of toch liever voor commerciële productvideo’s? Netwerk en specialiseer je daar in een hoofdonderwerp. Zorg dat je dingen kan maken en creëren die anderen niet kunnen en dat je daarop gevonden wordt.

Het gevaar van all-round videograaf zijn is dat je van alles een beetje afweet, maar op een gegeven moment wordt je van alle kanten ingehaald omdat je niet de capaciteit hebt om op al die vlakken bij te blijven. Het gevolg kan zijn dat een klant liever iemand anders aanneemt die gespecialiseerd(er) is in wat zij zoeken.

Concurrentie op de videomarkt

Het is een goede tijd om videograaf te zijn. Nederland heeft een goed klimaat voor kleine tot grote bedrijven en ze groeien allemaal snel. Inmiddels is het voor bijna elke klant duidelijk dat een goede video hen veel kan bieden. Maar met veel vraag komt ook veel aanbod. De concurrentie is moordend en iedereen belooft hetzelfde te doen; samen concepten bedenken en zorgen dat er een video komt die precies op de behoeftes van de klant aansluit. Nou nou, goed hoor.

Met ‘gewoon’ goed zijn ga je het waarschijnlijk niet redden. Je moet iets kunnen of iets bieden dat uitzonderlijk is. Mocht je dat niet hebben, zorg dan in ieder geval voor een goed netwerk. Je hoeft dan niet eens heel goed te zijn, want je netwerk zorgt voor jou.

Netwerken met andere cinematografen

In mijn jaren als ZZP’er heb ik redelijk wat keren langere tijd thuis gezeten zonder werk. Dat zijn de harde momenten waarop je realiseert dat er iets niet goed is gegaan. Vaak ligt het antwoord bij het niet goed onderhouden van je netwerk.

Probeer samenwerkingen aan te gaan met andere filmmakers. Doe eens een ‘side-project’ samen. Een video die niet voor een klant is, maar gewoon omdat het leuk is. Op die manier leer je elkaar kennen en kan je zien of je elkaar ligt qua werkwijze en skills. Grote kans dat jij de ander kan gebruiken in een van je toekomstige projecten of andersom!

Heb je een video gemaakt voor een klant? Stuur een paar maanden na aflevering nog eens een mailtje met de vraag hoe de video is ontvangen bij het beoogde publiek, en dat als ze vragen hebben altijd bij je terecht kunnen. Toon interesse in hen, maar laat niet doorschemeren dat je zonder werk zit of meer werk van hen wil. Na je contactmoment weet je zeker dat ze je niet vergeten en dat ze je wel weten te vinden als ze je nodig hebben.

Website met portfolio

Het is helemaal in om een one-page website te hebben die begint met een fullscreen video die je laatste werk laat zien. Ook ik heb dat gehad. Je zou denken dat op deze manier je klanten meteen weten wat je maakt. Ja, dat zou zeker waar zijn als je website niet zo enorm traag zou zijn. Al die bestanden op de server maken je website langzaam. Gevolg is dat de bezoeker naar beneden scrolt om te zien wat daar gaande is. Helaas laden die die high-res foto’s in je slider slider niet, omdat je video slider daarboven ook nog aan het laden is. Weg klant.

Wat wil je met je website? Juist, je product verkopen en nieuwe aanvragen binnenkrijgen. Hoe? Zorg voor een snelle website die uitnodigt tot actie (call to actions). Foto’s en video’s moeten natuurlijk aanwezig zijn, maar dat kan ook wat kleiner en embeded van Youtube of Vimeo. Je wil je website ‘conversiegericht’ maken.

SEO en vindbaarheid van jou en je filmwebsite

In de marketing wordt gezegd: “Content is King”. Waar als een paarse koe. Naast dat je films blijft produceren, moet ook je website up-to-date blijven. Zorg voor regelmatige update, artikelen en meerdere pagina’s. Google vindt een one-page website niet interessant en zal je lager inschalen tijdens het tonen van zoekresultaten.

Je zoekwoorden en SEO zijn ook belangrijk. Stel dat je gevonden wil worden omdat jij een specialist ben in het maken van onderwaterfilms. Zorg er dan voor dat je daar uitgebreid over schrijft en laat de juiste woorden terugkomen. Denk hierbij aan: duiken, onderwaterfilm, video maken onder water, waterdichte camera, onderwaterbehuizing.

Er zijn tools online waarmee je kan zien hoe goed bepaalde woorden scoren op Google en ook hoe vaak ze al gebruikt zijn.

Videoplatform

De bekendste platforms voor het plaatsen van je video’s zijn Vimeo en Youtube. Er is altijd een strijd over deze twee over waar je het best je video’s kan plaatsen. De een zegt Vimeo omdat deze je video’s minder comprimeren en je dus betere kwaliteit overhoudt, de ander zegt Youtube vanwege de promotionele mogelijkheden.

Persoonlijk geef ik de voorkeur aan Youtube. Dit is omdat ik het verschil in kwaliteit echt niet zie op Vimeo. Daarbij moet je wel een video uploaden in een enorm hoge kwaliteit om dat verschil te kunnen zien. En zeg eerlijk, upload jij al je video’s in 6K, 10-bit en 400mbps? Nee, waarschijnlijk niet.

Youtube heeft naar mijn idee veel betere tools om je video’s vindbaar te maken voor je publiek, om te delen en contact te hebben met je kijkers. Maar, welk platform je kiest is natuurlijk helemaal aan jou.

Succes!

Heb je vragen of heb je een aanvulling op dit artikel? Laat het dan weten in de reacties hieronder!

Tags:
, ,
Geen reactie's

Geef een reactie

Share via
Copy link
Powered by Social Snap